Suvun rintamerkki ja viiri

Raimo Hautanen:

Suvun rintamerkki on puumerkki

Ryhtyessäni suunnittelemaan Skrabb-Tallbacka-sukuyhdistykselle rintamerkkiä, minulla oli mielessä jonkin sopivan puumerkin käyttäminen tunnuskuviona. Olen asunut Ilmajoella oli kaksikymmentä vuotta ja tutustunut kahden laajan suvun; Könnien ja Jaakko Ilkan rintamerkkeihin. Molemmat perustuvat suvun esi-isien käyttämiin puumerkkeihin. Jaakko Ilkan kuulu jalkajousi on päässyt jopa Ilmajoen kunnan vaakunaan.

Suvun rintamerkki

Suvun rintamerkki

Esi-isämme käyttivät puumerkkiä ennen luku- ja kirjoitustaidon yleistymistä esimerkiksi allekirjoittaessaan sopimuksia ja kauppakirjoja. Talon puuastioihin saatettiin kaivertaa puumerkki tunnistamista varten Oltermannin sauvaan oli niin ikään kaiverrettu kylän talojen puumerkit antamaan sauvalle mahtia ja vakuuttavuutta.

Kyrönmaa-sarjassa 1960-luvulla julkaistussa Alajärven elämää -kirjassa on useita Skrabb-Tallbackan suvun isäntien käyttämiä puumerkkejä. Niitä löytyy myös Järviseudun historian ensimmäisestä osasta, jossa Skrabb-Tallbackan talon tunnusmerkiksi on piirretty yksinkertainen H-kirjain.

Alajärven elämää -teoksesta löytyi selkeä, kaunis ja mielestäni rintamerkiksi sopiva piirros. Kuvatekstissä puumerkin omistajaksi ilmoitetaan Johan Gustafson Skrabb. Merkki on kopioitu Alajärven museosta ja ajoitettu 1600-1700-luvuille. Soitin sukututkija Heikki Koskelalle ja kyselin, löytyykö tämänikäistä Juha Kustaanpoikaa. Heikki ei häntä luetteloista löytänyt, mutta ei pitänyt mahdottomana tuonnimisen isännän joskus eläneen.

Sukuyhdistyksemme tunnus on abstrakti kuvio, josta voi mielikuvitusta käyttämällä löytää T-kirjaimen ja puolittaisen S-kirjaimenkin eli Skrabb-Tallbackan nimen alkukirjaimet. Toivottavasti sukumme tuore rintamerkki otetaan myönteisesti vastaan ja löytää runsaasti käyttäjiä. Mikäpä estää yhdistystä myöhemmin laajentamasta tuotevalikoimaa. Suvun naiset saattavat innostua samaan aiheeseen perustuvasta riipuksesta tai rintaneulasta.


Suvun viiri

Osmo Tallbacka:

Suvun viiri kehiteltiin sukukirjan kannesta, joka oli myöskin Raimo ja Merja Hautasen sukujuhlaan 2000 suunnittelema sukulogo, jossa teksti SKRABB-TALLBACKA. Se koristi myös sukujuhlan kokouskutsua ja oli kansikuvana Skrabb-Tallbacka suvun vaiheita II kirjassa.

Viirin kuva esittää vanhaa hieman uskonnollistakin suvun merkitystä. Seppele kiertää nimen SKRABB-TALLBACKA joka korostaa suvun yhtenäisyyttä Seppeleen yläosan ruusuke puolestaan korostaa suvun sitoutumista yhdeksi kokonaisuudeksi. Viirin sininen pohjaväri edustaa suvun isänmaallista henkeä, viirin hopeiset tupsut kateissa olevia hopeatuoppeja.